Itališkoji gurmanų kelionė į Amalfi Krantinę, Kaprio salą ir Apulijos vyno regioną

amalfi-italy-1600x900

Itališkoji gurmanų kelionė į Amalfi Krantinę, Kaprio salą ir Apulijos vyno regioną

 

Europoje yra tokių vietų, kur galite praleisti įsimintinas atostogas ir jų visai neapkartins minia ten pat pailsėti nusprendusių turistų.
Italijos regionas Amalfi regionas kartais vadinamas Italijos žydrąją pakrante – tai vienas gražiausių pakrančių kelių pasaulyje. Čia yra viskas, kuo garsi Italija – jūra ir paplūdimiai, kalnai ir kalvos, turtinga kultūra, puiki italų virtuvė, viduramžių kaimai, kurortai, senovės bažnyčios bei į horizontą nusidriekiančių vynuogynų bei alyvmedžių laukai. Šis krantas turėtų būti įtrauktas į visus kelionių po Italiją maršrutus.
Žymiausia vietovė – Sorrento, kur rasite nepakartojamą limoncello likerį.  Jį gamina iš Sorrento citrinų žievelių, kurias mirko alkoholyje, kol jos neatiduoda jam savo skonio, ir sumaišo su paprastu sirupu.
Toliau keliaujant krantu laukia vaizdingi Positano ir Amalfi miestai. Netoliese jūrose puikuojasi Kaprio salą su žydrąją grota.
Apulijos regionas Lietuvoje dar nelabai žinomas. Apulija – vienas iš neturtingųjų Pietų Italijos regionų – staiga tapo įdomus pasaulio vyno mėgėjų bendruomenei. Šiandien Apulijos regionas  jau niekam nekelia abejonių galėsiantis daryti aukščiausios prabos vyną.

 

1 diena.

Skrydis Vilnius – Frankfurtas- Neapolis

Pasitikimas Neapolio oro uoste, išvyka į Vezuvijų ir Pompėją.

Pompėja  – istorinis miestas senovės Italijoje, stūksantis netoli Vezuvijaus ugnikalnio, greta dabartinio Neapolio miesto. Apie 79 m. ugnikalnis išsiveržė ir visiškai sunaikino miestą. Pompėja buvo užmiršta iki XVIIIa. Naujaisiais laikais žmonės po 8 m pelenų sluoksniu atrado palaidotą miestą. Pompėja atskleidė kaip gyveno Senovės Romos žmonės. Atrasta daugybė namų, dažnai išpuoštų tapyba ir skulptūromis. Ant sienų dar išliko piešinių ir užrašų.

79 metais po Kristaus gimimo rugpjūčio 20 d. įvyko žymiausias, iš visų rašytinėje istorijoje užfiksuotų, vulkano išsiveržimas. Vezuvijaus kalnas, esantis netoli Neapolio miesto, šiuo metu priklausančio Italijai, sprogo efektingu būdu, išmesdamas į atmosferą, į 12 mylių (1 mylia – 1.6 km) aukštį debesis dulkių, pelenų bei uolienų, uždengusių saulę. Kiek vėliau, tą patį vakarą, prasidėjo dar baisesni išsiveržimai. Atėjus rytui, Pompėjos ir Herkulanėjaus (Herculaneum) miestai buvo užkloti vulkaninio purvo sluoksniu, be jokių gyvybės žymių. Du miestai taip palaidoti išbuvo po žemėmis 1700 metų, kol jų neaptiko archeologai. Paskutinius tris šimtmečius viso pasaulio žmonės stebisi tose apylinkėse aptiktais archeologiniais radiniais.

Vakarop išvykimas link Amalfio krantinės. Nakvynė viešbutyje.

 shutterstock_107991032

2 diena.

Po pusryčių išvykimas link uosto, kelionei greitaeigiu keltu į nuostabiąją Kaprio salą. Žvelgiant iš jūros tolių apsiblausiusioje migloje skendinti Kaprio sala – lyg ir neypatinga, bet jos tikrąją dvasią pajunti vaikščiodamas siauromis vingiuotomis gatvelėmis ir nuo kvapą gniaužiančių uolėtų skardžių dairydamasis į smaragdines jūros gelmes. Paprastai vienos dienos išvyka į Kaprį prasideda ankstyvą rytą Sorente, Vidurio Italijos miestelyje prie Tirėnų jūros krantų. Vos pusvalandį trunkanti kelionė maršrutiniu laiveliu – ir turistus pasitinka šurmuliuojanti Kaprio salos prieplauka. Nors dar tik devinta valanda ryto, saloje gyvenimas tiesiog verda. Sako, taip beveik ištisus metus. Lygiai kaip ir šviečia saulė, žydi gėlės, kaktusai. Pirmas įspūdis keistokas – prieplaukoje tikras chaosas, todėl ilga siaura krantine salos svečiai paskubomis braunasi link erdvesnių aikštelių, kad ten galėtų sustoti, apsižvalgyti ir susiorientuoti, kur jie atsidūrė. Pralekia kelios akimirkos ir pamažu susivoki, kad esi išties kitokiame pasaulyje, kad stebi tik šiai salai būdingą gyvenimą ir jau jame dalyvauji. Pati sala paskendusi keistoje migloje, “lietuviški” plaučiai priversti adaptuotis prie neįprastai tiršto ir kaitraus oro, šiek tiek erzinantis uosto triukšmas… , bet tai tik  pirmieji įspūdžiai atvykus į Kaprio salą. Besižvalgydamas nuo uolų į jachtomis nusėtą akinamai žydrą Tirėnų jūros vandenį netrukus supranti, kad jeigu išvis egzistuoja rojus, jis neabejotinai yra Kapryje. Svaiginanti žydra vandens gelmė ir žvilgsnis į tokį pat ryškų ir gilų dangų – tiek pakanka, kad pasijustum stovintis ant pasaulio krašto. Džiugi palaima apima vaikščiojant po įspūdingus, žieduose paskendusius Šv. Augusto sodus, tad nesunku suprasti, kodėl dar XX amžiaus pradžioje Kapris paviliojo garsų švedų gydytoją, rašytoją ir humanistą Axelį Munthe. Susižavėjimas sala, netrukęs peraugti į svajonę joje apsigyventi, Kapriui padovanojo architektūrinę įžymybę – A.Munthe išsvajotą, pakeltą iš griuvėsių ir paties susikurtą¬ garsiąją vilą “San Mikelė”. Ant aukštos uolos tarp žydinčių vijoklių, gebenių, mirtų ir rozmarinų stūksančioje viloje A.Munthe gimė ir rašytojui pasaulinę šlovę pelnęs romanas “Knyga apie San Mikelę”. Nors pats autorius neigė, jį pažinojusieji tikino, kad ši knyga – tai A.Munthe autobiografija. Garsiausi personažai – rylininkas su beždžionėle, dingęs šuo Tapis, seni ir apskurę vienuoliai, prekiaujantys šventaisiais paveikslais – sukurti laimingiausiu rašytojo gyvenimo periodu, kurį jis praleido kaip tik Kapryje. Pramogų, įtinkančių įvairiausiems keliautojų poreikiams, Kapryje tikrai nestinga.

Capri Italy 17

Norint pajusti tikrąjį salos gyvenimą reikėtų bent pusdienį pasivaikščioti itin siauromis Kaprio gatvelėmis ir apsilankyti bent vienoje iš mažų ir jaukių užeigų, kuriose siūloma paskanauti tikros itališkos lazanijos, įvairiausiais prieskoniais pagardinto tradicinio rizoto (tai specialūs ryžiai, iš kurių verdama tiršta ir soti košė), traškios, krosnyje keptos picos ar spagečių. Taip pat privalu paragauti ar bent jau parvežti lauktuvių ir vieną Kaprio simbolių – į dailius suvenyrinius buteliukus supilstyto citrinų likerio “Limoncello”. Kapryje viskas gardinama citrinomis. Nesvarbu, ar tai gaivieji, ar alkoholiniai kokteiliai, rizotas, padažai, kremai ar pyragaičiai – paskaninti citrinos griežinėliais ar šlakeliu citrinų sulčių tiesiog būtina.

Limoncello Amalfi Coast Italy

 Norintieji pailsėti ir atsigaivinti nuo itališkos kaitros gali pasinerti į šiltą kaip arbata ir sūrų Tirėnų jūros vandenį. Dar mažai įspūdžių? Ekskursiją laiveliu aplink salą. Tokios kelionės metu vietinis gidas jums pasakos apie salos gyvenimą ir žymiausias uolose esančias grotas. Tačiau tai tampa nesvarbu, nes regimi įspūdingi vaizdai pribloškia. O jausmo, kai laiveliu praplaukiama pro iš pažiūros itin ankštą uolos grotą, net neverta mėginti apibūdinti žodžiais. Kaprio sala pernelyg įspūdinga ir kontrastinga, todėl dienos pažinti jos gyvenimą tikrai nepakanka, bet pamilti – visai nesunku. Mintis apie sugrįžimą į Kaprį užklumpa netikėtai, dar nespėjus nuo uosto nutolti laiveliui, kuris smaragdine jūra plukdo atgal į Sorentą.

Nakvynė viešbutyje.

Shellfish-seafood-Puglia-Italyddd

3 diena.

Po pusryčių išvykstame į Apulijos regioną besidriekiantį tarp dviejų jūrų Adrijos ir Jonijos.

 Regione puikiai išvystyta vynininkystės pramonė ir tradicijos. Tai dar viena priežastis, dėl ko verta apsilankyti šiame regione. Nereikia būti ekspertu, kad suprastumei, jog vietinių restoranų tiekiamas vino della casa -„namų“ vynas yra geriausias vynininkystės pavyzdys. Vyno Apulijoje marios.  Jis čia gaminamas mažutėliuose ūkeliuose, tokiuose, kur iki pernykščio rudens šeima metai iš metų, tėvai ir jų protėviai gamindavosi vyno tik sau, o nuo praėjusio derliaus nusprendė jo daryti ir prekybai. Kita vyndarių stovyklos pusė – didžiuliai kooperatyvai, vienijantys daugiau nei po tūkstantį narių, ar tokie nekvestionuojami gamintojai, kaip, tarkime, markizas Antinori. Tarp dviejų polių nedideli ir vidutinio dydžio ūkiai, dažnai veikiantys vadinamosiose agrokultūrinėse fermose –  be vyno, gaminamas alyvuogių aliejus (Apulijos aliejus vertinamas kaip geriausias Italijoje), kepama duona, spaudžiamas sūris. Apulija, sako vyndariai, yra raudonojo vyno kraštas dėl karštų vasarų.

taranto-apulia-italyaf

 Baltieji daromi „tik dėl to, kad jų nori vartotojas“, tačiau tų baltųjų pagaminama puikių. Regione, ypač Salento srityje, gaminama daug rožinio vyno.Vietinės Apulijos 

veislės vertinamos dėl iš jų pagaminamų puikios struktūros ir aiškios tapatybės vynų. Reiktų pridurti, jog ypatingas regiono klimatas (jūros iš abiejų pusių ir ypatingai karštos, iki +40 

laipsnių vasaros) bei dirvožemis daugybei vietinių ir tarptautinių vynuogių veislių, tiksliau, iš jų gaminamiems vynams, taip pat suteikia unikalų, atpažįstamą charakterį.
Apulijoje,Bario provincijoje, nuo senovės garsėja čia kepama duona. Jau poetas Horacijus (65 m. pr. m. e.-8 m. e. m.) rašė: keliauninkams čia parduodamas bjauriausias pasaulyje vanduo ir skaniausia pasaulyje duona. Be kitų rūšių,  iš manų kruopų kepama ir saugomos geografinės kilmės duona „Pane di Altamura“  O ir visa Apulija  įvairiausios duonos, bandelių, pyragų ir pyragėlių, kiekvienoje srityje kepamų pagal vietos receptus, karalystė. Mažos duonelės, į kurių tešlą kiekviena šeimininkė maišo vis kitų pagardų – juodųjų alyvuogių, keptų svogūnų, pomidorų, aitriųjų ar saldžiųjų paprikų gabalėlių, ir, kaip sako britų virtuvės guru Oliveris, – ypač tyro alyvuogių aliejaus. Tos duonelės, bandelės be galo skanios, kartais gali būti pavojingos. Ne vien talijos apimčiai (savaime suprantama), bet ir dantims: kandu mažutę bandelę su alyvuogėmis, o šios, kaip paaiškėja, pagal vietos tradiciją į tešlą įmaišomos su kauliukais… Žlugus Romos imperijai į Apuliją traukė daug užkariautojų, tačiau ilgam čia neapsistodavo. Išimtis –Frydrichas II, paskutinis Hohenštaufenų dinastijos imperatorius, pastatęs Apulijoje nemažai pilių. Visas jas pranoko Castel del Monte, 1240- aisiais pradėta statyti netoli Bario miesto. Dabar pilis kaip unikalus viduramžių karinės architektūros pavyzdys, klasikinis islamiškųjų Rytų ir Europos cistersų gotikos elementų derinys, įtraukta į UNESCO kultūros paveldo  paminklų sąrašą.

Pietums atvykstate į ekologinį vyno ir alyvuogių plantacijų ūkį „Tenuta Pedale“ www.tenutapedale.it įsikūrusį ant kalvos. Pietų metu degustuosite puikiuosius Apulijos regiono ūkyje gaminamus vynus, aliejų ir mozarelos sūrį.

D65-487818

4 diena.

Skrydis  Bari – Ryga  – Vilnius

Iki pietų laisvas laikas, skirtas poilsiui ar itališkų lauktuvių medžioklei. Po pietų išvykimas i Bario oro uostą skrydžiui į Vilnių.