Apulijos vyno regionas

apulija-01

Itališkoji gurmanų kelionė į Apulijos vyno regioną

Europoje yra tokių vietų, kur galite praleisti įsimintinas atostogas ir jų visai neapkartins minia ten pat pailsėti nusprendusių turistų. Apulijos regionas Lietuvoje dar nelabai žinomas. Apulija – vienas iš neturtingųjų Pietų Italijos regionų – staiga tapo įdomus pasaulio vyno mėgėjų bendruomenei. Šiandien Apulijos regionas jau niekam nekelia abejonių galėsiantis daryti aukščiausios prabos vyną. Apulijos regionas driekiasi tarp dviejų jūrų: Adrijos ir Jonijos. Regione puikiai išvystyta vynininkystės pramonė ir tradicijos. Tai dar viena priežastis, dėl ko verta apsilankyti šiame regione. Nereikia būti ekspertu, kad suprastumei, jog vietinių restoranų tiekiamas vino della casa -„namų“ vynas yra geriausias vynininkystės pavyzdys.
Vyno Apulijoje marios. Jis čia gaminamas mažutėliuose ūkeliuose, tokiuose, kur iki pernykščio rudens šeima metai iš metų, tėvai ir jų protėviai gamindavosi vyno tik sau, o nuo praėjusio derliaus nusprendė jo daryti ir prekybai. Kita vyndarių stovyklos pusė – didžiuliai kooperatyvai, vienijantys daugiau nei po tūkstantį narių ar tokie nekvestionuojami gamintojai, kaip tarkime, markizas Antinori. Tarp dviejų polių nedideli ir vidutinio dydžio ūkiai, dažnai veikiantys vadinamosiose agrokultūrinėse fermose.
Be vyno, gaminamas alyvuogių aliejus, kepama duona, spaudžiamas sūris.

Kelionės kaina asmeniui nuo 1950 Eur

(kai keliauja ne mažiau nei 6 asmenys, galimos individualios kelionės ar didesnės grupės)


1 diena.

VILNIUS – BARI – POLIJANO A MARE – GROTA PALAZZESE – MONOPOLI

Nusileidus oro uoste automobilio nuoma. Savaraniškas vykimas į Monopolį (60 km). Įsikūrimas viešbutyje. Savarankiškas vykimas į centrinę Apulijos pakrantę, kuri populiari ne tik tarp italų, bet ir tarp viso pasaulio keliautojų, atvykstančių pažinti šį nuostabų regioną, garsėjantį ypatingo grožio mistiškais Itrijos slėnio miesteliais. Tačiau norintys pasilepinti saulės spinduliais ir atsivėsinti žydroje jūroje renkasi Adrijos jūros paplūdimius ir mažas įlankėles. Pasimėgauti jūra galima beveik bet kurio pakrantės miestelio paplūdimiuose, tačiau populiariausias yra Polinjano a Marės miestelis (~10 km).
Vaizdingas Polinjano a Marės senamiestis, į jūrą žvelgiantis nuo stačių kvapą užimančių 30 m aukščio uolų, traukte traukia tiek įdomia architektūra, tiek ir nepakartojama panorama. Pastatyti visai arti stačių uolų briaunų namai išnyra iš jūros kaip kregždžių lizdai. Romantiška Polinjano a Marės architektūra ir spalvų kontrastai, Palacėzės grotos terasoje įrengtas restoranas Gusto Caruso ir skaniausi visoje Apulijoje rankų darbo ledai kuria magišką, beveik nutolusią nuo realybės miestelio atmosferą. Eidamas žydinčiomis gėlėmis išpuoštomis vingiuotomis gatvėmis pasijunti lyg rojuje.
Vakarienė viename iš dešimties garsiausių Pasaulio restoranų Grota Palazzese. Po įspūdingos vakarienės grįžimas į Monopolį – piečiausią Bario provincijos uostą, nuo kryžiaus žygių laikų amžius buvęs vienas svarbiausių Italijos uostų. Gyvybingas ir dinamiškas uostamiesčio meninis ir kultūrinis gyvenimas bei miestelio naikinimai valdant turkams ir venecijiečiams ištrynė beveik visus senovės ir viduramžių pėdsakus, tačiau išpuoselėjo renesanso ir baroko dvasią. Monopolis patrauklus ir dėl ilgų smėlėtų paplūdimių, kuriuose netrūksta pramogų nei mažiems, nei dideliems, nei dieną, nei naktį.

Nakvynė naujame boutique stiliaus viešbutyje ant jūros kranto Monopolyje „Playa del Mar“. Dviviečiai kambariai su pusryčiais.

shutterstock_115821670 (Medium)


2 diena.

Po pusryčių išvykimas į ekologinį ūkį Masseria Garrappa (~12 km) maisto gaminimo pamokai, kurios metu išmoksite gaminti focaccia, zucchini ir tradicinius Apulijos desertus. Vizitinė regiono kortelė – naminiai makaronai, gaminami iš miltų, vandens ir druskos be kiaušinių, patiekiami su pomidorų padažu, ropių lapais, kopūstais, keptu kumpiu, šparaginėmis pupelėmis, sūriu. Tenykščiai žmonės itin didžiuojasi minėtais ausų formos makaronais.
Masseria somelje Robertas supažindins Jus su vynais, kuriuos degustuosite derindami prie gaminamo maisto. Pietus bus pateikiami oranžerijoje apsuptoje alyvuogių ir citrinų medžiais. Po pietų išvykimas į Alberobelo (~27 km), kurio pavadinimas reiškia „gražus medis“.Vaikštant tarp unikalios architektūros tradicinių Apulijos gyvenamųjų namų, vadinamųjų trulių, įkyriai persekioja mintis, kad iš vieno pabirs nykštukai, kitame princo bučinio laukia Miegančioji gražuolė, o didesniame įsikūręs Šrekas. Vietiniai pasakoja, esą maždaug 1 500 unikalių namų atsiradę iš šykštumo. XVI a. Neapolio kunigaikštystėje pradėti rinkti mokesčiai už statinius, susirinkti jų atvykdavo karaliaus Ferdinando II Kataliko patikėtiniai. Informacija iš lūpų į lūpas apie užgriūsiančius tikrintojus šių vietų gyventojus pasiekdavo greičiau nei patys pareigūnai. Vietiniai tik ištraukdavo iš vadinamojo trulio stogo kertinį akmenį, ir namas akimirksniu subyrėdavo. Nėra pastato – nereikia mokėti, o tokį statinį suręsti iš naujo nebuvo sudėtinga.
Tradicinius vienaaukščius gyvenamuosius namus Alberobelo gyventojai statė iš grubiai apdirbtų vietinio kalkakmenio gabalų. Šiuos kraudavo tiesiai ant uolėtos žemės, nenaudojo jokio skiedinio. Keturkampius pastatus dvigubomis sienomis dengė piramidės, kūgio ar kupolo formų stogai. Storos baltos kalkakmenio sienos (žiemą jos sulaiko šilumą, o vasarą – vėsą) nuolat plautos, tad per ilgą laiką tapo visiškai glotnios. Šiandien UNESCO saugomame žaviame Alberobelo senamiestyje stovi apie 450 trulių .Šiuose į pasaulio paveldo sąrašą įtrauktuose statiniuose dabar gyvena vietiniai, kituose įrengti viešbučiai, restoranai, suvenyrų parduotuvės. Kai kuriose už simbolinį mokestį galima paskanauti vietos sūrio, dešros, sausainių ar grapos – tradicinių Apulijos gėrybių. Apie šį miestelį ir jo trulius sukurta nemažai legendų. Viena jų pasakoja, kaip susipykę broliai padalijo šeimos trulį į du ir pasistatė trulius siamo dvynius (Trullo Siamese). Visame pasaulyje toks yra tik vienas!

Nakvynė naujame boutique stiliaus viešbutyje ant jūros kranto Monopolyje „Playa del Mar“. Dviviečiai kambariai su pusryčiais.

shutterstock_156660854 (Medium)


3 diena.

Po pusryčių išvykimas į Lokorotondo (~20 km). Tai gyvas ir labai jaukus mažas miestelis, įsikūręs kalno viršūnėje, iš kur atsiveria įspūdinga Itrijos slėnio panorama. Miestelio pavadinimas kilęs iš gatvių apskritimo. Ratu ant kalvos sustatyti baltinti dviejų arba trijų aukštų namai su šlaitiniais stogais kiekvienam palieka neišdildomą įspūdį. Labiausiai Lokorotondas žavi senamiesčiu – siaurutėmis gatvelėmis su slaptomis nišomis, mažomis aikštėmis, elegantiškais miniatiūriniais vartais ir pasakiško grožio balkonais, pilnais gėlių. Iš senamiesčio atsiveria nuostabūs žemiau plytinčio slėnio vaizdai. 
Po įsikūrimo viešbutyje vykstama į Maseria Brancati – aklajai alyvuogių aliejaus degustacijai. Tai vienas seniausių alyvuogių spaudimo ūkių, kurio rūsiuose nuo romenų laikų iki šių dienų tebespaudžiamas alyvuogių aliejus naudojant senąją technologiją. 
Vėliau vykstama į Itria Bonta ūkį (35 km), dar kitaip vadinama sūrio karalyste. Apie dar vieną tradicinį produktą buratą sklandantys gandai susiję jau su arabų pasauliu. Pasakojama, kad vienas Irano šeichas taip mėgo šį sūrį (jis pradėtas gaminti XX a. pradžioje iš kremo ir buivolių pieno; iš išorės primena mocarelą, o prapjovus paplūsta grietinėlė ir mocarelos gabaliukai), kad atsiskraidindavo jo lėktuvais. Lengvi pietūs pateikiami ūkyje. Vakarop išvykstama link Masseria Il Frantoio (~29 km) 6 patiekalų vakarienei su dviejų rūšių vynu.

Nakvynė truli stiliaus viešbutyje Lorcondonto „Il Palmento Hotel Relais“. Dviviečiai kambariai su pusryčiais.

shutterstock_213755098 (Medium)


4 diena.

Po pusryčių išvykimas link Salento regiono sostinės Leče (~105 km), kuri laikoma vienu gražiausių Italijos miestų ir dažnai vadinama Pietų Italijos Florencija. Susitikims su gidu turui po Leče. Abejingų nelieka ne tik unikaliai šio miesto baroko architektūrai, pastatams, bažnyčioms ir paminklams, bet ir meniškai miesto aurai. Lečė išsiskiria iš kitų Apulijos miestų savotiška intelektine atskirtimi ir aristokratiška elegancija. Geriausia į senamiestį įeiti pro Rudiajės vartus ir žingsniuoti baroko stiliaus gatve iki katedros aikštės. Priešais atsiveria nuostabus vaizdas – seminarijos rūmai, vyskupo rūmai ir katedra, – primenantis praeityje įkalintus religinius ir pasaulietiškus ritualus. Iš pažiūros vientisas pastatų ansamblis iš tikrųjų buvo statomas keletą šimtmečių. Panaši prabanga užplūsta ir žvelgiant į celestinų vienuolyną ar Šventojo Kryžiaus baziliką.
Apulija, sako vyndariai, raudonojo vyno kraštas dėl karštų vasarų. Baltieji daromi „tik dėl to, kad jų nori vartotojas“, tačiau tų baltųjų pagaminama puikių. Regione, ypač Salento srityje, gaminama daug rožinio vyno. Vietinės Apulijos veislės vertinamos dėl iš jų pagaminamų puikios struktūros ir aiškios tapatybės vynų.
Reiktų pridurti, jog ypatingas regiono klimatas (jūros iš abiejų pusių ir ypatingai karštos, iki +40 laipsnių vasaros) bei dirvožemis, daugybei vietinių ir tarptautinių vynuogių veislių, tiksliau, iš jų gaminamiems vynams, suteikia unikalų, atpažįstamą charakterį. Pietums su vyno degustacija išvykimas į Cantele vyninę (~22 km), kuri šiuo metu laikoma viena moderniausių Apulijoje. Cantele vynuogyną valdo jau trečioji karta, kurios istorija prasidėjo 1979 m. Grįžimas į viešbutį. Laisvas vakaras.

Nakvynė truli stiliaus viešbutyje Lorcondonto „Il Palmento Hotel Relais“. Dviviečiai kambariai su pusryčiais.

shutterstock_439023022 (Medium)


5 diena.

Po pusryčių išvyimas į dar vieną Apulijos brangakmenį Ostūni (~38 km) – vadinamu Baltuoju miestu. Jis įsikūręs itin gražioje vietoje ant trijų kalvų, o iki Adrijos jūros pakrantės vos keletas kilometrų. Važiuojančius pakrantės greitkeliu Fazanas Brindizis keliautojus pakeri nepakartojamas vaizdas – akinančiai baltos ant kalvos įsikūrusio miesto sienos. Nenuostabu, kad negalėdami atsispirti Ostūnio kerams daugelis turistų noriai keičia kelionių planus ir suka aplankyti miestelio. Neskubėdami atraskite visas Ostūnio įdomybes, klaidžiokite senovinių siaurų gatvelių labirintais, vedančiais pro baltutėlius namus, barus ir restoranus, kuriuose galima paragauti tradicinių Apulijos patiekalų. Liepą ir rugpjūtį čia daug turistų, tačiau kitais mėnesiais jis neįtikėtinai ramus ir keri atpalaiduojančia atmosfera. Tai miestelis, kuriame nepaprastai gera pasiklysti ir klaidžiojant atrasti neįtikėtinų dalykų.
Pietūs jūros gėrybių Michelin pripažintame restorane „Porta Nova“. Laisvas laikas elegantiškame Martina Franka Istrijos slėnio senamiestyje. Miesto sienos juosia istorinį centrą – tai tik pėstiesiems skirta zona, kur valdo ramybė. Čia baroko magija tiesiog tvyro ore: muzika, teatras, nuostabi architektūra, niekur neskubantys žmonės – visa tai miestui suteikia išskirtinę aurą. Žymiausi miestelio architektūros paminklai yra Kunigaikščių rūmai ir Šventojo Martyno bazilika, tačiau senamiestyje daugybė didingų pastatų su nuostabiais kalvių sukurtais balkonais, didelėmis dekoruotomis durimis ir vingiuotais motyvais puoštais langais, lodžijomis, skliautais, festonais ir voliutomis.

Nakvynė truli stiliaus viešbutyje Lorcondonto „Il Palmento Hotel Relais“. Dviviečiai kambariai su pusryčiais.

shutterstock_265657952 (Medium)


6 diena.

Po pusryčių išvykimas į Materą, įsikūrimas viešbutyje.
Nors šis miestelis yra įsikūręs strategiškai svarbioje vietoje, Italijos Bazilikatos regione, o čia esančios požeminės bažnyčios įtrauktos į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, nusprendę čia apsilankyti, nustebsite – Materoje dažniausiai pavyksta sutikti vos vieną-kitą turistą ir ši tendencija nedaug pasikeičia net pačiame sezono įkarštyje.
Materos apylinkės apgyvendintos nuo paleolito laikų. Miestą tariamai įkūrė romėnai III amžiuje prieš mūsų erą ir pavadino Meteola konsului Liucijui Cecilijui Metelui atminti. 664 m. miestą užėmė lombardai ir jis tapo Benevento kunigaikštystės dalimi.
Lengviems pietums Sapore de Saisi. Jūsų lauks raudonas ir baltas vynas, vietinės dešrelės, peperoni cruschi, vietinė duona, alyvugių aliejus, pesto ir pistacijos. Po pietų (15:00 val) susitikimas su gidu ekskursijai po Materą. Nors Matera priklauso Bazilikatos regionui, keliaujant po Apuliją būtina ją aplankyti – ir ne tik dėl labai patogios geografinės padėties. Tai vienas įdomiausių ir labiausiai vaizduotę žadinančių Italijos miestų, kuris dar visai neseniai turistams buvo beveik nežinomas. Matera yra išskirtinis neolito amžiaus kultūros tradicijų ir civilizacijos pavyzdys. Senasis miestas (Sassi di Matera) buvo įkurtas tiesiog uolėtame tarpeklyje. Daugybė natūralių Materos urvų buvo pirmieji neolito amžiaus gyventojų namai. Urvai išsidėstę vienas virš kito be jokios sistemos; tik vaikščiodamas po juos suvoki, kad klaidžioji namų labirinte. Vieno namo stogas galėjo būti kelias, laiptai, sodas ar kito namo grindys. Beje, neatsitiktinai Melas Gibsonas kontraversiškąją „Jėzaus kančią“ filmuoti nusprendė būtent čia, nes reikėjo specialaus kraštovaizdžio, apdovanoto mistinėmis spalvomis ir ypatinga atmosfera. Be jokios abejonės, dėl unikalios aplinkos, istorijos ir kraštovaizdžio Matera yra vienas iš didžiausią susižavėjimą keliančių Italijos miestų.
Apirityvas ir 4 patiekalų vakarienė su D.O.C. Spaccasassi vynu Baccanti restorane.

Nakvynė viešbutyje, kuris atkurtas pagal buvusius rūmus Materoje „Palazzo Viceconte“. Dviviečiai kambariai su pusryčiais.

shutterstock_161647412 (Medium)


7 diena.

Po pusryčių išvykimas į Castel Del Monte. Susitikimas su gidu. Lankymas vieno paslaptingiausių Apulijos regiono statinių. Kadangi Apulija kadais buvo kryžkelė tarp Šventosios Romos ir Bizantijos imperijų, pirmaisiais imperatoriaus Frydricho II, poeto ir filosofo, valdymo metais Italijos pietuose buvo pristatyta ar atnaujinta nemažai pilių Sicilijai ginti. Castel del Monte taip pat pastatyta panašiu laiku, vadovaujantis griežtais matematiniais ir astronominiais principais. Ji laikoma vienu puikiausių viduramžių karinės architektūros pavyzdžių. Beje, istoriniai duomenys liudija, kad šioje pilyje niekas niekada negyveno. Veikiausiai dėl savo paslaptingumo šis į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas taisyklingojo aštuonkampio formos dviaukštis statinys iki šiol traukia smalsuolius.
Vėliau išvykimas į Riviera vyninę, kur Jūsų laukia tradiciniai lengvi Apulijos regiono pietūs su keturių vyno rūšių degustacija, sūriais, burata, mozarela pekorino, užkeptais svogūnų žiedais, vietinėmis dešrelėmis, daržovėmis, naminėmis alyvuogėmis, vaisiais desertui.
Po pietų įšvykimas į sostinę Barį – Apulijos regione, pietinėje Italijos dalyje esantį miestą. Ekskursija po Bari. Baryje žmonės gyveno dar iki šias žemes užvaldant romėnams. Vėliau miestas buvo valdomas iš Konstantinopolio (iki 10 a.). Miestas dar kartais vadinamas Šv.Mikalojaus miestu, mat vienoje iš bazilikų saugomos šio šventojo relikvijos. Bario senamiestis, Bari Vecchia, yra gražus ir kupinas dailių gatvelių, tarp kurių įsispraudę ne tik gyvybingos aikštės, bet ir apie 40 bažnyčių.
Šv. Mikalojaus bazilika – šioje 12 a. pabaigoje pastatytoje bažnyčioje, Basilica di san Nicola, saugomos Šv. Mikalojaus relikvijos, kurios viduramžiais buvo pargabentos iš Turkijos Miros miesto. Čia yra ne tik Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovo Žygimanto Senojo žmonos Bonos Sforzos antkapinis paminklas – vienoje bazilikos kriptoje esą ilsisi Kalėdų Senelio pirmtako Šv. Mikalojaus palaikai. Mažai kas žino, kad juos iš Konstantinopolio pavogė ir į Barį atgabeno žvejai.
San Sabino katedra – tai 12 a. bažnyčia, išlaikiusi autentišką viduramžių interjerą. Tai puikus romaninės architektūros pavyzdys.
Castello Svevo – tai pilis, Baryje įkurta normanų 1132 m. Kelis kartus pakeitusi savininkus, pilis kurį laiką priklausė ir Lenkijos karalienei Bonai Sforzai, tačiau vėliau atiteko Neapolio karalystei ir buvo paversta kalėjimu. Dabar pilyje vyksta įvairios parodos.
Apulijoje, Bario provincijoje, nuos seno garsėja čia kepama duona. Jau poetas Horacijus rašė: „keliauninkams čia pardudamas bjauriausias pasaulyje vanduo ir skaniausia pasaulyje duona“. Be kitų rūšių, iš manų kruopų kepama ir saugomos gegrafinės kilmės duona „Pane di Altamura“. Mažos bandelės, į kurių tešlą kiekviena šeimininkė maišo vis kitų pagardų: juodūjų alyvuogių, keptų svogūnų, pomidorų, aitriųjų ar saldžiųjų paprikų ir ypač tyro alyvogių aliejaus, kartais gali būti pavojingos ne vien talijos apimčiai, bet ir dantims, nes bandelės su alyvuogėmis, pagal vietos tradiciją, į tešlą maišomos su kauliukais…
Vakarienė jūros gėrybių restorane Biancofiore.

Nakvynė viešbutyje Bari „Grande Albergo Delle Nacione“. Dviviečiai kambariai su pusryčiais.

shutterstock_356420810 (Medium)

8 diena.

Ankstyvas išvykimas (~06:00 val ryte) į Bario oro uostą skrydžiui į Vilnių.

SKRYDŽIŲ INFORMACIJA

Skrydžiai vykdomi kiekvieną pirmadienį nuo 2016 m. Spalio mėn 3 d. iki 2017 m. Kovo mėn 24 d.

Kelionės maršrutas Reiso numeris Data Išvykimo laikas Atvykimo laikas
Vilnius – Bari W6 8057 Pirmadienis  06:15 val.  08:00 val.
Baris – Vilnius  W6 8058 Pirmadienis 08:30 val.  12:05 val.


Į kelionės kainą įskaičiuota:
2 nakvynės Monopoli viešbutyje su pusryčiais „Playa del Mar“
3 nakvynės Lorcondonto truli stiliaus nameliuose su pusryčiais „Il Palmento Hotel Relais“
1 nakvynė Materos viešbutyje su pusryčiais „Palazzo Viceconte“
1 nakvynė Bari viešbutyje su pusryčiais „Grande Albergo Delle Nacione“
Parkavimo vieta automobiliui
Gidas kelionės metu
Pietūs Masseria Garrappa
Lengvi pietūs Itria Bonta
Pietūs Cantele vyninėje
Pietūs jūros gėrybių restorane Porta Nova
Lengvi pietūs Sapore dei Sassi
Lengvi pietūs Rivera winery
Vakarienė viename iš 10 geriausių Pasaulio restoranų Grotta Palazzese
Vakarienė Masseria Il Frantoio
Vakarienė Baccanti restorane
Vakarienė jūros gėrybių restorane Biancofiore
Vyno degustacija Masseria Garrappa
Vyno degustacija Cantele vyninėje
Vyno degustacija Sapore dei Sassi vyninėje
Vyno degustacija Rivera vyninėje
Maisto gaminimo pamoka
Akloji alyvuogių aliejaus degustacija Masseria Bracanti
Sūrių degustacija Itria Bonta

Į kelionės kainą neįskaičiuota:
Automobilio nuoma visam laikotarpiui
Aviabilietai


«